Δρ. ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Δρ. ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Γεννήθηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου στις 24 Ιουνίου 1953. Γονείς της ο Χρίστος Θεοχάρους και η Χρυστάλλα Παρίλα. Είναι το πρώτο από τα πέντε παιδιά  της οικογένειας. Δημοτικό σχολείο πήγε στην Δεύτερη και στην Έκτη Αστική Σχολή Λεμεσού και Γυμνάσιο στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού και στο Πρακτικό τμήμα του Λανιτείου Γυμνασίου από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα. Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύθηκε στην Παιδοχειρουργική και στην Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπόνησε Πειραματική – Κλινικο-εργαστηριακή Διατριβή και πήρε τον τίτλο του Διδάκτορος με Άριστα.

Το 1991 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Από 1991 μέχρι το 2001 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής – Παιδο-ουρολογικής κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου στην Λευκωσία και παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Έλαβε τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Συκτυβκάρ και της Επίτιμης Διδάκτορος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Συνέγραψε επιστημονικά συγγράμματα Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής.

Δίδαξε Παιδοχειρουργική σε διάφορα νοσοκομεία Αναπτυσσόμενων Χωρών.

Δίδαξε Αγωγή Υγείας στην Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παντρεύτηκε το Ψυχίατρο Λούη Καριόλου (1953-2014) και απέκτησαν μια κόρη την Τζούλη που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Essex.

Δρ. ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωβουλευτές στην κατάταξη του 2018.

Κατέλαβε την δεύτερη θέση για τον καλύτερο βουλευτή του Τομέα για την Ανάπτυξη.

Μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης, των Μεικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την Τουρκία και τις χώρες ΑΚΕ και Πρόεδρος των Ομάδων Φιλίας ΕΕ - Αιγύπτου, ΕΕ - Κοινοπολιτείας, αντιπρόεδρος των Ομάδων ΕΕ - Αιγύπτου και ΕΕ - Κίνας.

Σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια Παιδοχειρουργική και Παιδοουρολογία.

Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Τραύματος και της Ακαδημίας Επιστημών της Κεντρικής Ασίας.

Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειο, Σικτιβκάρ και Μινσκ.

Εργάστηκε εθελοντικά ως χειρουργός σε εμπόλεμες ζώνες και σε υποανάπτυκτες χώρες και σε περιοχές φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και σε περιβαλλοντικά προγράμματα προς αντιμετώπιση της απερήμωσης και της πείνας.

Έχει επιτελέσει 33 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις. Τιμήθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση με τον τίτλο του «Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής» και το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Εθελοντισμού.

Οδός στην Βοσνία φέρει το όνομα της, ενώ της δόθηκε ο τίτλος της Δημότου Στεπανακέρτ.

Τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον τίτλο της Αρχόντισσας των Εκκλησιών και του Οφικιαλίου του Αγίου Μάρκου.

Τιμήθηκε με πολλά και πολύ σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Ως λογοτέχνις τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.

Διετέλεσε Βουλευτής και Ευρωβουλευτής.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ- Ναγκόρνο Καραμπάχ η τελετή ανακήρυξης μου σε Επίτιμη Δημότη της Στεπανακέρτ.

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Μεγάλη ημέρα για μένα η 25η Ιανουαρίου 2019. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, με τίμησε παραδίδοντας μου αντίγραφο του Μεγαλειώδους Αγάλματος της “Μάνας του Αγνοουμένου”, για τις κοινές προσπάθειες που κάνουμε για πολλά χρόνια.

ΑΡΜΕΝΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ο πρώην Πρόεδρος της Αρμενίας και νυν Πρωθυπουργός, Σερζ Σαρκισιάν, στην απονομή του Ανώτατου Μεταλλίου Τιμής της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

ΣΕΡΒΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

Απονομή τιμητικού διπλώματος από τον υπουργό υγείας της Σερβίας.

ΑΡΜΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Χρυσό μετάλλιο από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Ερεβάν.

ΠΟΙΗΣΗ

Απονομή βραβείου Ποίησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ποίηση.

ΠΟΙΗΣΗ

Απονομή βραβείου από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ιδρύτρια και Πρόεδρο του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η αναγόρευση μου σε επίτιμο Διδάκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΛΙΒΑΝΟΣ

Το πλοίο Dignity με το οποίο οι Γιατροί του Κόσμου μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στο Λίβανο, διεμβολίζεται από Ισραηλινές κανονιοφόρους στα ανοικτά της Χάϊφας. Η διάσωση έγινε από το Γαλλικό Ναυτικό.

ΑΦΡΙΚΗ

Μαζί με τρία νεαρά κορίτσια από ορφανοτροφείο της Ζιμπάμπουε. Αποφοίτησαν, έγιναν δεκτές σε πανεπιστήμια της χώρας και έλαβαν χορηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Γιατρούς του Κόσμου.

ΑΡΑΦΑΤ

Με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Άραφατ. Κάθε φορά που πήγαινα στη Γάζα, περισσότερες από 40 φορές- τον συναντούσα είτε στη Γάζα είτε στη Ραμάλα.

NAGORNO

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον καιρό του πολέμου κατά των Αζέρων.

ΒΑΓΔΑΤΗ + ΙΡΑΚ

Σε Σηιτικό Νοσοκομείο της Ανατολικής Βαγδάτης. Λίγο αργότερα υπό σύλληψη από τον στρατό των ΗΠΑ στο Ιράκ.

ΒΟΣΝΙΑ

Έξω από χειρουργείο στην πόλη Τέσλιτς στη Βοσνία. Οι κορμοί τοποθετήθηκαν λόγω θραυσμάτων και εκρήξεων από τους συχνούς βομβαρδισμούς.

ΓΑΖΑ

Αγκαλιά με παιδί που σώθηκε ενώ είχε χτυπηθεί από σφαίρα στο κεφάλι στη Γάζα. Η επέμβαση έγινε με τη βοήθεια νευροχειρούργου από το τηλέφωνο.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ

Στη Μογγολία αφού ολοκληρώθηκε η φύτευση 1.000.000 δέντρων.

ΓΕΩΡΓΙΑ

Στην πόλη Τσιατούρα στη Γεωργία.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

Στα βάθη της Μικράς Ασίας σε εκκλησία κρυπτοχριστιανών μέσα σε σπήλαιο.

ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Ένα από τα πολλά σχολεία και ορφανοτροφεία που ιδρύσαμε στην υποσαχάρια Αφρική με τους Γιατρούς του Κόσμου για τα παιδιά που ζουν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας.

ΣΡΙΛΑΝΚΑ

Αποστολή στη Σρι Λάνκα και διανομή τροφίμων μετά το φονικό τσουνάμι το 2004.

ΚΑΤΣΙΦΑΣ

Βόρεια Ήπειρος μετά τη δολοφονία του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα.